Meddelare: Margareta Toren  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Torrsjö

En kväll skulle jag springa ned till ån och slå igen kvarnrännan. Vi hade en Skvaltkvarn där nere. Då fick jag i månljuset se en liten gubbe stå på lättstocken (den stock varmed man lättar eller lyfter på överstenen allt eftersom man vill ha fint eller grovt mjöl) till kvarnen. Detta var nog "Kvarngubben", (kvarngubben är ett slags kvarntomte - kanske är det självaste näcken), som de talat så mycket om. Jag blev allt något rädd, men ändock låste jag igen kvarndörren, men fort gick det att komma hem.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen.